Fondacije otvoreno društvo

Program: Fiskalna transparentnost

Fond otvoreno društvo BiH, u saradnji sa partnerima iz civilnog društva, kroz programsku oblast “Fiskalna transparentnost” zagovara i podržava povećanje odgovornosti vlasti za transparentnijim i odgovornijim trošenjem javnih resursa.

U oblasti fiskalne transparentnosti FOD BiH je neposredno prisutan od 2009. godine, kada je osnovao Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) čija je misija da omogući lakšu dostupnost javnih i verificiranih podataka važnih za građane BiH, u kontekstu i na način koji mogu razumjeti građani. CPI trenutno jedini u BiH nudi online izvor sveobuhvatnih informacija o javnim fondovima. CPI je tokom 2012.godine sproveo istraživanje “Indeks otvorenosti budžeta” u BiH.

Kroz ovu programsku oblast FOD BiH namjerava:

  • povećati broj organizacija civilnog društva u cijeloj BiH koje su u stanju da ciljano učestvuju u budžetskom procesu i zagovaraju veću fiskalnu transparentnost svih nivoa vlasti,
  • izgraditi i podržati neformalnu grupu organizacija civilnog društva koje podržavaju pristupanje BiH inicijativi “Partnerstvo za otvorenu vlast- OGP”,
  • inicirati uvođenje “Budžeta za građane” na lokalnom nivou, čime bi se povećala odgovornost vlasti i otvorenost budžetskog procesa prema građanima, i
  • podržati objavljivanje najdrastičnijih nalaza iz revizorskih izvještaja, te zagovarati preduzimanje akcije od strane parlamenata.

FOD BiH u ovoj programskoj oblasti ostvaruje partnerstvo sa Transparency International u BiH (TI BiH), Centrom za istraživačko novinarstvo (CIN), Centrom za društvena istraživanja “Analitika” i Razvojnom agencijom EDA.

 

Kontakti:

Koordinator programa - Bogdan Popović; Tel/Fax: +387 (0)51 32 26 51; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Asistent programa - Amra Abazagić; Tel/Fax: +387 (0)51 32 26 51; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

   Inicijative

skolegijum-logo txt

BalkanWatch

Diskriminacija Logo

GdjeJeLova Logo CPI Logo

Školegijum

Onlist za školsku praksu

 

Monitoring javnih nabavki

 

Antidiskriminacioni program

 

Podaci o javnim finansijama i potrošnji Centar za zastupanje građanskih interesa
 cin logo

 

IzPO Logo

 

edapedia-logo

otkucaji logo

 Centar za istraživačko

novinarstvo

 

Inicijativa za pravično obrazovanje

 

Interaktivni centar znanja za lokalne lidere

 

 Otkucaji.Net